Isnin, Januari 24, 2011

PESANAN UMAR AL-KHATTAB..


Pesanan Sayidina Umar al-Khattab kepada ketua tentera muslimin, Sa'ad bin Abi Waqqas ketika beliau mengutusnya untuk pembukaan kota Parsi:


sesungguhnya aku memerintahkan kepadamu wahai Sa'ad dan juga mereka yang bersama-samamu supaya bertaqwa kepada Allah dalam apa jua keadaan kerana sesungguhnya taqwa kepada Allah adalah sebaik-baik persiapan untuk mengalahkan pihak musuh dan juga sehebat-hebat strategi dalam peperangan..


aku memerintahkan kepadamu dan mereka yang bersama-samamu supaya menjauhkan diri daripada maksiat kerana sesungguhnya dosa2 yang dilakukan oleh tentera Islam lebih aku takuti daripada musuh2 Islam..


sesungguhnya orang Islam telah mendapat pertolongan daripada Allah disebabkan oleh kemaksiatan yang telah dilakukan oleh pihak musuk.jika bukan kerana hal itu,nescaya tidak ada lagi bagi orang Islam kekuatan..


bilangan tentera kita tidak seramai bilangan tntera mereka.kelengkapan senjata kita tidak sehebat kelengkapan senjata mereka.maka jika amalan maksiat dan tabiat kita sama dengan pihak musuh,nescaya kelebihan kekuatan dan kemenangan akan menyebelahi mereka..


jika kita tidak mendapat pertolongan daripada Allah ke atas musuh2 ini dengan kelebihan kita,sudah pasti kita tidak akan dapat mengalahkan mereka..


ketahuilah!


bahawasanya bersama-sama dalam perjalananmu,malaikat2 yang mengawasi,dan para malaikat ini mewakili pihak kerajaan Allah untuk menjagamu.mereka mengetahui apa yang kamu kerjakan.


maka malulah terhadap apa yang ingin kamu lakukan.janganlah kamu berkata,"sesungguhnya pihak musuh lebih hina daripada kita,dan mereka tidak akan dapat menguasai kita walaupun kita turut berbuat kejahatan"..


mana tahu Allah akan mendatangkan satu kaum yang lebih zalim daripada pihak musuh seperti yang pernah berlaku kepada kaum bani israil dahulu yang akhirnya mereka telah dikuasai oleh orang kafir majusi..


mohonlah daripada Allah kemenangan ke atas nafsu2 mu.seperti kamu memohon kemenangan ke atas musuh2mu.aku memohon perkara yang sama ke atas diriku dan dirimu..


Hari ini,pesanan Sayidina Umar itu dianggap sepi. kita cuba menentang musuh Islam padahal sikap dan peribadi kita lebih kurang sama sahaja dengan mereka.mereka mengikut nafsu,kita juga apa kurangnya. belum terdengar lagi mana2 pemimpin Islam yang begitu serius mengajak umatnya melawan nafsu..


tidak hairanlah mengapa sehingga kini kita terus dikuasai musuh Islam dalam perjajahan bentuk baru baik dari sudut budaya,politik,ekonomi mahupun geografi. kita kalah dengan musuh zahir (yahudi&Nasrani) kerana kita terlebih dahulu dikalahkan oleh musuh batin iaitu hawa nafsu. jihad melawan orang kafir tidak mungkin menjadi realiti kecuali setelah jihad melawan hawa nafsu dilakukan terlebih dahulu..

Tiada ulasan: